Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Upravljanje ogrevanja: 3 koraki do ekološkega življenja, ne da bi stopili iz hiše

VRNI SE

Vpliv človeka na okolje je uničevalen. Razvoj društva uničuje naravno okolje in prispeva k nastajanju resnih bolezni. Sežiganje odpadkov, emisija prahov in toksinov v atmosfero, trošenje energije – to je naš vsakdan. Ne moremo predvideti, kdaj nas bo končno doletela ekološka katastrofa, vendar če ne bomo ukrepali oz. bodo naši ukrepi omejeni, katastrofo lahko pričakujemo že v dogledni prihodnosti. Vrsto naravnih nesreč lahko doživimo že mi in naši otroki, zagotovo pa naši vnuki.

To zavedanje je potrebno, da nas spodbuja k spremembam in iskanju odgovora na vprašanje: kaj mi osebno lahko storimo, da to preprečimo? Kako varčevati energijo in omejiti onesnaževanje zraka? Možnosti – poleg zamenjave kotla na premog z ekološkim kotlom – je več.

Lahko:

  • izboljšamo toplotno zmogljivost hiše in jo opremimo z napravami, ki sodijo v najvišje razrede energetske učinkovitosti
  • omejimo porabo energije (z uporabo ekoloških naprav Smart Home)
  • pametno upravljamo ogrevanje v kurilni sezoni

Prvo: zadržite toploto doma

Tudi najbolj ekološke ogrevalne tehnologije ne bodo energetsko učinkovite, če bo toplota uhajala iz stavbe skozi netesna okna in vrata. Tako z dolgotrajnim dodatnim ogrevanjem prostorov, ki so hladni zaradi slabe izolacije, zapravljamo veliko energije.

Pri novih zgradbah Ministrstvo za infrastrukturo zahteva upoštevanje energetske učinkovitosti že v fazi načrtovanja in gradnje. Enako velja pri temeljitih obnovah starejših stavb. Najnovejše parametre za nove družinske hiše določajo predpisi WT 2021, ki začnejo veljati od januarja 2021 (glej Ogrevanje in novi standardi WT 2021). Do takrat – torej še dva meseca – veljajo blažji predpisi WT 2017. Zaradi razvoja tehnologije in gradbeništva se ti predpisi posodabljajo približno vsakih pet let.

Kaj sicer storimo mi, ki uporabljamo svoje hiše? Zlasti lastniki starejših hiš, ki pogosto, grobo rečeno, ne odgovarjajo novim energetskim standardom?

O čemer ne smemo pozabiti, če toploto hočemo zadržati doma?

  • Ne prekrivajmo radiatorjev (z zavesami, pohištvom, blazinami…).
  • Po možnosti je treba zatesniti okna – prav skozi okna najhitreje »uhaja« toplota.
  • Pametno je tudi zatesniti vhodna vrata, vrata v klet, na podstrešje ter razmisliti o izolaciji sten in strehe.
  • Naposled bi bilo koristno razmisliti o namestitvi stavbne avtomatike za upravljanje ogrevanja, ki omogoča vzdrževanje različnih temperatur v vsakem izmed prostorov – odvisno od njegove funkcije, npr. nižjo temperaturo v manj obiskanih sobah ali v celotni hiši, ko stanovalcem dalj časa ni doma. Naložba v preskušen krmilni sistem je tudi odlična rešitev za znižanje stroškov ogrevanja.

Drugo: nadzorujte porabo energije

Energija, ki jo vsak dan izgubimo, je resna težava. Medtem pa taka malomarnost stane denar – tako finančno kot ekološko: ne ugašamo luči, ne odklopimo polnilnikov, spimo pri prižgani nočni lučki. Ne pazimo na energetski razred naprav, ki jih vsakodnevno uporabljamo. Če seštejemo vse, kar naredimo iz malomarnosti, opazimo, da nehote povzročamo ogromno rast obratovalnih stroškov in neutemeljene izgube energije.

Stavbna avtomatika znamke SALUS Controls – opremljena s serijo Smart Home – je rešitev, ki pomaga optimizirati delovanje hišnih naprav.  Predvsem, zahvaljujoč ustrezno programiranim shemam delovanja termostatiSmart Plugi ali pametni releji  lahko upravljajo ne le ogrevanje, ampak tudi osvetlitev in električne naprave tipa ON/OFF. Na primer, ob vnaprej določeni uri se izklopi napajanje izbranih naprav, s čemer se poraba energije avtomatsko zmanjša za polovico. Dovolj je ustvariti pravilo, ki ob polnoči izklopi vse.

Dodatno, brezplačna aplikacija SALUS Smart Home beleži porabo energije pri napravah, ki se krmilijo s pametnimi vtiči (Smart Plug), in opozarja na vire največje porabe. Zgodovina porabe (čitljivi grafi) omogoča izvajanje nedvoumnih obračunov. Ni več potrebno ugibati na slepo – gre za radiator v hodniku, luč v spalni sobi, morda pa računalnik? Katere naprave ne delujejo učinkovito in zahtevajo spremembo načina delovanja? Katere niso ekološke? Katere je potrebno zamenjati? Ko imate točke podatke, veste, kaj morate spremljati.

Tretje: izogibajte se preusmeritvam

Ne bi smelo biti presenečenje – a še vedno je – da največ energije v naših hišah porabi ogrevalna napeljava – nad 70% povpraševanja hiše po energiji. Zato je vredno ogrevati pametno – prilagoditi temperaturo v prostorih njihovim funkcijam in dnevnemu času. V spalni sobi naj bi bilo hladneje kot v dnevni sobi. Ko stanovalcev dalj časa ni doma, je pa v dnevni sobi pametno vzdrževati varčno temperaturo (ne pa udobno in ne prenizko). Te navidezno majhne prilagoditve ne le povečajo udobje in blagodejno vplivajo na naše zdravje, ampak tudi razbremenijo okolje. Šele naši majhni ukrepi prinesejo velike rezultate.

Ne smemo pozabiti, da nenadzorovani ciklusi pregrevanja in ohlajevanja negativno vplivajo na stabilnost delovanja ogrevalne napeljave in lahko privedejo do okvar.

Termostati znamke SALUS Controls omejujejo nepotrebno aktivnost ogrevalne naprave, ker v prostorih vzdržujejo vnaprej določeno temperaturo. Dovajajo le toliko toplote, koliko je potrebno. Ob tem preprečujejo drag, neudoben in okolju neprijazen učinek preusmeritve.

Upravljanje s temperaturo doma omejuje izgube energije. Ne le zamenjava kotla in kuriva, ampak tudi pametno upravljanje ogrevanja CO je zelo ekološki pristop.

Da povzamemo

Zakaj se splača uporabiti pametno upravljanje ogrevanja?

S prilagajanjem temperature v prostorih vašim trenutnim potrebam (npr. 23 stopinj v kopalnici 21 stopinj v dnevni ponoči 19 stopinj v spalni sobi) se izogibate pregrevanju manj obiskanih sob in nepotrebnim stroškom ogrevanja.

Sobni termostati SALUS Controls so prilagodljivi. Njihova naloga je vzdrževati v sobi želeno temperaturo (terminski plani za ogrevanje). To vendar ne pomeni, da ko ste zdoma, nimate vpliva na delovanje ogrevalnih naprav. Ne glede na to, kjer smo – v pisarni, v hotelu, kjerkoli – serija SALUS Smart Home omogoča takojšni odziv. Termostati delujejo po terminskih planih, vendar upoštevajo tudi spremembe, ki jih uvaja uporabnik.

Naposled, upravljanje ogrevanja prispeva k  omejevanju izgub energije ob vsakodnevni uporabi stavbe, kar vpliva na varovanje okolja izboljšanje kakovosti zraka, ki ga dihamo (zmanjšanje smoga) in znižanje stroškov.

Kontakt
Začnite sodelovanje

KontaktTehnička Podrška

+385 95 3777 577

dragutin.padovan@salus-controls.eu


Horúca linka:
Ponedjeljak - Petak: 800-1600

InštalaterUporabnikRazvijalec
Salus

Distributer izdelkov znamke SALUS Controls:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. k.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice (Šlezijsko vojv.),
Poljska
Davčna št. (NIP): 638 180 68 25
KRS: 0000440955,
pisarna: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
faks: +48 32 790 44 85

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio