Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Spoznajte algoritme za upravljanje ogrevanja

VRNI SE

Iz tega članka boste izvedeli:

  • kako delujejo algoritmi, ki upravljajo sistem ogrevanja
  • kateri algoritem je najboljši za določeno vrsto ogrevanja
  • predstavili bomo tudi izbrane modele termostatov SALUS Controls

Termostati – kaj upravlja ogrevanje?

Algoritem za upravljanje ogrevanja ne pomeni nič drugega kot ogrevalno shemo, vgrajeno v termostat, odgovorno za ohranjanje določene temperature v prostoru. Algoritem je odločilen za učinkovitost in uporabnost naprave. Točnost algoritma prispeva k preciznemu upravljanju ogrevalnega sistema in, kar spada zraven – k znižanju stroškov in zadovoljstvu uporabnika.

Kako varčno upravljati ogrevanje? V čemer je razlika med enostavnim in tehnološko naprednim krmilnim algoritmom? Kateri bo najboljši za upravljanje radiatorskega ogrevanja, kateri pa za talno ogrevanje?

Upravljanje ogrevanja je matematika

Za radiatorsko ogrevanje (konvekcijsko) je značilno hitro segrevanje radiatorjev do visoke temperature, posledično pa hitro ogrevanje prostorov (do ene ure). In enako obratno – hitro ohlajevanje radiatorjev in prostorov. Talno ogrevanje pa odlikujeta nizka temperatura ogrevalne površine in velika toplotna vztrajnost (dolgi čas segrevanja in ohlajevanja – več ur).

Ni vsak program primeren za vsak tip ogrevanja. Morate se tega zavedati, ko si želite izbrati najbolj ustrezen krmilni sistem.

Histereza CO

To je najbolj enostavni vklopno-izklopni algoritem. Deluje na podlagi razlike. Ob doseganju določene temperature algoritem ponovno pošilja v kotel signal, da je potrebno ogrevanje. Tako temperatura neprestano niha – ogrevanje, hlajenje, ogrevanje, hlajenje in tako dalje. Če je bila določena vrednost histereze ± 0,5 stopinj Celzija, želena vrednost pa znaša 23 stopinj, termostat  vklopi kotel, ko temperatura pade pod 22,5 stopinj, izklopi pa, ko doseže 23,5. Ta shema temelji na rahlih spremembah, zato ne zagotavlja preciznosti. Zaradi velike toplotne vztrajnosti talnega ogrevanja se histereza ne priporoča za krmila za talno ogrevanje. Boljše učinke ponuja pri radiatorskem ogrevanju.

PWM

Bolj stabilna rešitev je impulzno upravljanje, torej Pulse-Width Modulation. To je tudi vklopno-izklopni mehanizem, opremljen pa dodatno s parametrom časa ogrevanja. Pri PWM razlika med določeno in trenutno temperaturo odloča o tem, kako dolgo deluje ogrevalna naprava. Upošteva se vnaprej določena tabela vzorcev. Za boljše razumevanje predstavimo ta mehanizem kot pravilo. Da ohrani določeno temperaturo, ko razlika temperatur znaša X, ogrevalna naprava vklopi Y (vnaprej določen čas ogrevanja). Majhna razlika pomeni krajši čas ogrevanja, velika – daljši (različni prostori se drugače ogrevajo). Ta algoritem – zaradi upoštevanja časa ogrevanja – je primeren za upravljanje talnega ogrevanja-

TPI

V primeru TPI (Time Proporcional and Integral) – samoučečega se časovno-sorazmernega algoritma, ki uporablja integrale – je način delovanja podoben PWM.  Ta program sicer ne deluje na temelju vzorcev. Učinkovitejši je, ker na podlagi integralov sproti izračuna čas delovanja kotla. »Uči se«, namesto da bi uporabljal vzorce. Zahvaljujoč izračunom krmilnik »ve«, kako dolgo mora biti kotel vklopljen, da se ob vnaprej določeni uri doseže želena temperatura. Krmilnik »predvideva«: če zazna, da bo temperatura kmalu začela padati, v razumnem času vklopi ogrevanje. Krajši čas odziva v določenih stanjih in omejevanje preusmeritev odločata o boljših rezultatih regulacije.

Diagram of Hysteresis, TPI and PWM according to temperature

ITLC

Internal Temperature Load Compensation je tehnološko napreden algoritem za precizno vzdrževanje temperature, ki ga lahko poimenujemo nov TPI.  Ta algoritem je natančnejši in opremljen s funkcijo regulacije časa odpiranja/zapiranja aktuatorja, zaradi katere zagotavlja še boljši nadzor nad ogrevanjem.

Upravljanje ogrevanja s termostati SALUS Controls

Podjetje SALUS Controls ponuja termostate za vse tipe ogrevanja. V primerjavi s termostati konkurenčnih znamk naši termostati dosegajo boljše rezultate na področju primernosti krmilnega algoritma za določeno vrsto ogrevanja. Na primer, modeli namenjeni talnemu ogrevanju opremimo z algoritmi ITLC: / TPI ali PWM (ne omejujemo se na histerezo). Vredno je torej poudariti, da je podjetje SALUS Control na poti v sodobnost izdelalo in preverilo tudi natančnejše algoritme, kot le PWM.

Vsak sistem je treba obravnavati ločeno, vendar lahko ugotovimo, da bodo za radiatorsko ogrevanje – skupaj s termostatskimi glavami  – zadostovali tako standardni modeli kot modeli iz brezžične serije SALUS Smart Home.  Pri talnem ogrevanju pa – razen serije Smart Home – so najprimernejši izdelki iz serije Expert HTR, Expert NSB in Expert.

Primeri naprav za upravljanje ogrevanja:
VS30W

Digitalni žični termostat (podometni model – podometna doza za vgradnjo Ø60 mm) s sistemom PWM in funkcijo ustvarjanja terminskih planov. Namenjen je upravljanju površinskega ogrevanja oz. hlajenja (npr. talnega ogrevanja). Zaradi žičnega krmilnega modula vpliva na varčno delovanje celodnevnih termostatov (nočno znižanje temperature – NSB). Sodeluje z KL08NSB oz.  KL06-M (230V) ter z aktuatorjema NC oz. NO.

HTRP-RF(50)

Digitalni baterijski termostat z algoritmom TPI in vhodom za dodatni temperaturni senzor tal/zraka. Namenjen brezžičnemu krmiljenju naprav iz serije SALUS Smart Home (centralna letev KL08RFglava TRV , krmilni modul RX10RF ). Upravlja se tako v offline (s koordinatorjem CO10RF – takrat deluje kot tedenski termostat) kot v online (preko internetnega prehoda UGE600 in aplikacije SALUS Smart Home) načinu. Omogoča ustvarjanje terminskih planov.

VS20BRF

Digitalni termostat z algoritmom TPI in vhodom za dodatni temperaturni senzor (tal/zraka) ali senzor zasedenosti (hotelska kartica). Namenjen brezžičnemu krmiljenju naprav iz serije SALUS Smart Home (centralna letev KL08RF, glava TRV, krmilni modul RX10RF). Upravlja se tako v offline (s koordinatorjem CO10RF – takrat deluje kot tedenski ali celodnevni termostat oz. časovni programator TSV – z RX10RF) kot v online (preko prehoda UGE600 in aplikacije SALUS Smart Home ) načinu.

Quantum SQ610

Večnamenski termostat za krmiljenje izdelkov iz serije SALUS Smart Home. Zagotavlja offline (preko CO10RF), online (preko UGE600 in spletne aplikacije) in žično (z neposrednim priklopom naprav na termostat  – npr. žičnega krmilnega modula, kotla) upravljanje. Poleg številnih prednosti Quantum SQ610 je potrebno zlasti omeniti:

  • vgrajen senzor vlage
  • možnost izbire krmilnega algoritma (ITLC, histereza: ±0,5°C ali ±0,25°C)
  • vtičnica za dodatni senzor (temperaturni/zasedenosti – hotelska kartica)
  • PIN-blokada in določanje temperaturnih mejnikov (gostinstvo) ter
  • luksuzna funkcija udobnih – vedno toplih – tal (WARM FLOOR).
VS30W, SQ610, VS20BRF, HTRP-RF(50)

Na konec se za trenutek ustavimo pri modelu Quantum, kajti je tudi ta model opremljen s funkcijo optimizacije, ki temelji na algoritmu ITLC – OPTIMUM START / OPTIMUM STOP.

Za kaj se gre?

Gre za boljšo preciznost upravljanja in povečano točnost delovanja terminskih planov. Ko je funkcija OPTIMUM START vklopljena, termostat pravočasno viru toplote pošilja signal za gretje. Tako se za prostor določena temperatura doseže do določene ure. Ko pa je vklopljena funkcija OPTIMUM STOP, krmilnik deluje obratno – izračuna vztrajnost sistema (čas ohlajevanja) in v razumem času izklopi vir toplote, da se temperatura v prostoru zniža pred vnaprej določeno uro. Tako se brez izgube udobja izogibamo preusmeritvam, ob tem ohranjujemo temperatura, ki je bila vnaprej vključena v terminski plan. To je udobno in hkrati ekonomično.

OPTIMUM START in OPTIMUM STOP sta neobvezni (lahko se vklopita in izklopita), energetsko učinkoviti funkciji, ki v povezavi s pametnim algoritmom ITLC termostat naredijo še učinkovitejšega ter zmanjšajo stroške ogrevanja. Kot vidimo, sodobni krmilniki znamke SALUS Controls podarjajo uporabniku pestro izbiro krmilnih algoritmov za boljše prilagajanje naprave konkretnemu ogrevalnemu sistemu. Ponudba je zelo bogata. Odvisno od finančnih možnosti in potreb si lahko vsak najde nekaj zase.

Kontakt
Začnite sodelovanje

KontaktTehnička Podrška

+385 95 3777 577

dragutin.padovan@salus-controls.eu


Horúca linka:
Ponedjeljak - Petak: 800-1600

InštalaterUporabnikRazvijalec
Salus

Distributer izdelkov znamke SALUS Controls:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. k.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice (Šlezijsko vojv.),
Poljska
Davčna št. (NIP): 638 180 68 25
KRS: 0000440955,
pisarna: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
faks: +48 32 790 44 85

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio