Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Koliko toka porablja toplotna črpalka?

VRNI SE

Toplotna črpalka ni le ekološka, ​​pač pa tudi varčna grelna naprava. S tem, ko koristi obnovljive vire energije, je veliko bolj učinkovita kot tradicionalni kotli ali peči. Mnoge investitorje odvračajo dokaj visoki stroški njene namestitve, vendar je treba vedeti, da prinaša toplotna črpalka znatne prihranke. Izvejte, koliko električne energije porablja in koliko lahko s tem pridobite.

Kako deluje toplotna črpalka?

Na začetku je vredno pojasniti, zakaj je toplotna črpalka najbolj energovarčna grelna naprava. Deluje podobno kot hladilnik, le da obratno. S toplotnim izmenjevalnikom pobira naravno toplotno energijo iz okolja in jo prenaša v grelni sistem stavbe. Tako imenovani spodnji vir (iz katerega se pobira toploto) je lahko zrak, zemeljska podlaga ali voda. Sodobne toplotne črpalke so zelo učinkovite in delujejo tudi pri zunanjih negativnih temperaturah. S tem omogočajo velike prihranke pri pridobivanju toplotne energije. Za delo potrebujejo le majhne količine električne energije. Koliko je porabljajo in kako učinkovito proizvajajo toploto? To bo odvisno od vrste in individualnih parametrov naprave.

COP in SCOP – učinkovitost toplotne črpalke

Toplotne črpalke odlikuje visoka energetska učinkovitost. To izražata koeficienta COP in SCOP. COP izraža razmerje med količinama pridobljene toplote energije in porabljene električne energije v danem časovnem obdobju. Pri črpalkah, ki so trenutno na voljo na trgu, se ta koeficjent giblje med približno 3,5 in 5,5. To pomeni, da toplotna črpalka ob porabljeni 1 kWh električne energije odda med 3,5 in 5,5 kWh toplotne energije. Višji kot je COP, manj energije črpalka porabi za dobavo dane količine toplote.

Preveritev vrednosti COP je najlažji način za hitro primerjavo parametrov različnih toplotnih črpalk. Niso pa ti koeficienti dovolj za ugotovitev, koliko bo stalo ogrevanje stavbe (na primer doma) z njihovo uporabo. Za ugotovitev tega je potrebno poznati vrednosti koeficienta SCOP, ki se nanaša na povprečno letno učinkovitost toplotne črpalke. S tem koeficientom ugotavljamo razmerje med vrednostjo konkretne količine stavbi dobavljene toplotne energije in vrednostjo porabljene električne energije v enem letu. Vrednost tega koeficienta lahko ocenimo, pri čemer so v pomoč spletni kalkulatorji. Odvisna bo, med drugim, od želene temperature v prostorih, načina izrabe toplote iz črpalke in od vrste spodnjega toplotnega vira. S koeficientom SCOP lahko veliko natančneje opredelimo, koliko energije bo letno porabila toplotna črpalka.

Koliko električne energije porabi toplotna črpalka?

Koliko električne energije bo toplotna črpalka porabila med delovanjem, je možno izračunati, če poznamo njen koeficient SCOP in toplotno potrebo stavbe (ogrevanje prostorov in/ali sanitarne vode). Dovolj je le vrednost toplotne potrebe stavbe deliti z vrednostjo koeficienta SCOP. Nato za ugotovitev okvirnih stroškov ogrevanja z uporabo toplotne črpalke pomnožimo dobljeni rezultat s ceno za 1 kWh energije.

V tipičnem gospodinjstvu lahko toplotna črpalka letno porabi približno 2.000-3.000 kWh energije na vsakih 100 m2. To je seveda povprečna vrednost, predpostavljajoča samo potrebo centralnega ogrevanja prostorov. Če naj toplotna črpalka podpira tudi proizvodnjo tople sanitarne vode, bo to v povprečju zahtevalo dodatnih približno 1000 kWh energije letno. To v primerjavi z električnim kotlom ni veliko, poleg tega imajo toplotne črpalke med vsemi ogrevalnimi napravami najnižje obratovalne stroške.

Kako znižati strošek ogrevanja s toplotno črpalko?

Da bo toplotna črpalka kar najcenejša za vzdrževanje, velja upoštevati nekaj načel in pravil. Predvsem je ta način ogrevanja najbolj učinkovit in ekonomičen v energovarčnih, dobro izoliranih stavbah. Poleg tega sta lahko pomembna tudi vrsta ogrevalnega sistema (boljše so nizkotemperaturne rešitve – talno ogrevanje, radiatorji) in prezračevanja (zaželeno je mehansko prezračevanje z rekuperacijo toplote). Ne smemo pozabiti tudi na ustrezno izbiro naprave, ki bo najbolje odgovarjala potrebam po toploti in pričakovanjem uporabnikov.

Najboljša ideja za zmanjšanje stroškov ogrevanja je namestitev tako toplotne črpalke, kot tudi fotovoltaičnih plošč. Na ta način bodo električno energijo, potrebno za delovanje črpalke, dovajale plošče. Posledično bo ogrevanje brezplačno!

Kontakt
Začnite sodelovanje

KontaktTehnička Podrška

+385 95 3777 577

dragutin.padovan@salus-controls.eu


Horúca linka:
Ponedjeljak - Petak: 800-1600

InštalaterUporabnikRazvijalec
Salus

Distributer izdelkov znamke SALUS Controls:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. k.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice (Šlezijsko vojv.),
Poljska
Davčna št. (NIP): 638 180 68 25
KRS: 0000440955,
pisarna: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
faks: +48 32 790 44 85

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio