Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Stavbna avtomatika – privlačno ime, kaj pa skriva?

VRNI SE

Napredne tehnologije se ne razlikujejo od magije /A.C. Clarke/

Dom, ki se odziva na spremembo vremena, ki se prilagaja življenjskemu slogu stanovalcev in jim olajša opravljanje vsakodnevnih dolžnosti. Je to znanstvena fantastika ili nova realnost?

Iz tega članka boste izvedeli:

  • kaj je Smart Home
  • zakaj bi morali zaupati stavbni avtomatiki

Na (dober) začetek – opredelitev

Smart Home (pametna stavbna avtomatika), torej v omrežje povezane naprava, ki se medsebojno sporazumevajo in upravljajo funkcije sodobnega doma – vključno z ogrevanjem.

Kaj to pomeni za uporabnika? Enostavno uvajanje sprememb v sistemu – upravljanje naprav preko Interneta – in spremljanje tega, kar se dogaja doma. Tako z vidika varnosti kot z vidika porabe energije.

Torej…

SALUS Smart Home je zbirka elektronskih naprav: termostatov (npr.. Quantum SQ610RF), krmilnikovvtičev i senzorjev, ki jih upravlja univerzalen internetni prehod  za omrežje ZigBee (UGE600). Pri tehnologiji Smart Home spletno upravljanje naprav omogoča intuitivno navigacijsko orodje – mobilna aplikacija.

Čeprav je slišati dokaj zapleteno – olajša življenje. Tehnologija SMART omogoča pametno in elastično upravljanje delovanja elementov hišne opreme:

  • ogrevanje (talno, radiatorsko, pihalno, mešano)
  • žaluzije, rolete, prehod
  • hišna oprema (npr. osvetlitev, multimedija)

Kako povečati temperaturo svojega udobja?

Dostop do Interneta odpira virtualno okno v svet – to je resnica, ki nas doseže skoraj vsak trenutek. Poklicna dejavnost, družbeni odnosi, razvedrilne aktivnosti – danes vse to poteka na spletu. Delamo, iščemo informacije, udeležujemo se e-tečajev, sporazumevamo se s prijatelji, gledamo filme in nadaljevanke. Multimedija zaznamuje naše življenje in se nam pomaga razvijati. Kaj iz tega lahko sklenemo? Kdor ni online, zaostaja.

Zakaj je to pomembno za industrijo Smart Home?

Zaradi možnosti krmiljenja online lahko upravljate z različnimi napeljavami preko naprave, brez katere si več ne predstavljate življenja – vašega pametnega telefona.

Avtomatiziranega upravljanja hiše ne bi sicer smeli mešati s še vedno močjo priljubljenostjo dragih pripomočkov – osrednja funkcija izdelkov SMART je uporabnost in priročnost za vsakdanjo uporabo.

In tukaj naletimo na vprašanje: ali res potrebujemo krmilno avtomatiko, da ogrejemo stanovanje, zapremo rolete ali prižgemo luč v hodniku?

Uporaba hišne opreme načeloma ne zahteva napredne krmilne tehnologije, vendat je ročni vklop/izklop npr. ogrevalnih naprav zelo neučinkovit. Zakaj? Brez algoritmov za upravljanje ogrevanja, vgrajenih v termostate, težko je doseči in ohraniti udobno temperaturo v prostoru.

Dodatno:

  • niste vedno doma, vaši načrti pa se pogosto spreminjajo – včasih ne morete ročno upravljati termostata
  • sezone so včasih muhaste, vreme pa vas zna presenetiti – saj niste vremenoslovec, ne znate predvideti spremembe vremena ko ste zdoma
  • če upravljate stavbo z več prostorov z različnimi funkcijami, je zelo dolgočasno in dolgotrajno nastavljati parametre za vsak prostor posebej, npr. za učilnice in hotelske sobe.

Za spremembo nastavitev vam v mobilni aplikaciji zadostuje le nekaj klikov.

Da povzamemo…

Svet gre naprej. Z razvojem se spreminjajo tudi vaše potrebe. Okoli vas se pojavi vse več naprav za povečanje udobja. Na primer, če hočete pred spanjem prezračiti spalnico, s senzorjem odpiranja oken ni vam več treba ročno dvigovati rolet (kar običajno traja približno 20 sekund). Odprete okno in se posvetite dejavnostim, ki so za vas pomembnejše – s senzorjem povezan rele samodejno odpre rolete. In podobno v obratnem primeru – ustrezno določena shema zapre rolete po zaprtju oken.

Efekti? Te enostavne možnosti zmanjšajo število opravil, na katera ne smete pozabiti, če hočete, da vaša hiša dobro deluje.

Ali ne bi bilo lepše, če bi se vsak dan lahko vračali v dom z osvetljenim prehodom in fasado? Pametno upravljanje je več kot le avtomatika – je naložba v vaše dobro počutje. Če ne izkoristite priložnosti, izgubljate. Morda je torej vredno preskusiti tehnologijo, ki je na voljo na trgu?

Zaupanje pride pozneje

space management sensors

Kontakt
Začnite sodelovanje

KontaktTehnička Podrška

+385 95 3777 577

dragutin.padovan@salus-controls.eu


Horúca linka:
Ponedjeljak - Petak: 800-1600

InštalaterUporabnikRazvijalec
Salus

Distributer izdelkov znamke SALUS Controls:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. k.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice (Šlezijsko vojv.),
Poljska
Davčna št. (NIP): 638 180 68 25
KRS: 0000440955,
pisarna: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
faks: +48 32 790 44 85

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio