Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Prednosti sončnih kolektorjev

VRNI SE

Trenutno je med instalacijami, ki koristijo sončno energijo, odločno vodilna fotovoltaika, ki omogoča pretvarjanje te energije v električno energijo. Sončni kolektorji pa so lahko tudi odlična izbira za dom ali podjetje. Iz sonca črpajo toplotno energijo, ki se jo lahko potem uporabi na različne načine. Preverite, kakšne so prednosti sončnih kolektorjev in ali se izplača investirati vanje.

Sončni kolektorji – brezplačna toplotna energija

Sonce prinaša človeku in drugim zemeljskim organizmom številne koristi. Sodobne tehnologije pa ga omogočajo izkoriščati v še večji meri. Ena takšnih tehnologij so sončni kolektorji, ki omogočajo pridobivanje toplotne energije iz sončnega sevanja. Uporablja se jih lahko na primer za:

  • ogrevanje sanitarne vode,
  • ogrevanje bazena,
  • podporo sistema centralnega ogrevanja.

Gre za popolnoma brezplačno toploto, ki se poleg tega pridobiva iz obnovljivega vira. Sončni kolektorji so lahko odlično dopolnilo drugim sodobnim energetskim in ogrevalnim sistemom, kot so fotovoltaični paneli ali toplotne črpalke. Posebej uporabni so povsod tam, kjer so velike potrebe po toplotni energiji, vendar so lahko koristni kjer koli. So manj univerzalni kot fotovoltaični paneli, ki pridobivajo iz sonca električno energijo, vendar lahko prav tako zagotavljajo znatne prihranke. Kakšnej? To bo odvisno predvsem od velikosti inštalacije in zmogljivosti izbrane opreme.

Sončni kolektorji s številnimi aplikacijami

Z uporabo sončnih kolektorjev je resda možno pridobivati “samo” toplotno energijo, vendar pa je to energijo mogoče uporabljati na več načinov. Najbolj razširjena uporaba je ogrevanje sanitarne vode. Pri dobro izbrani instalaciji ni večjih težav z zagotavljanjem ustreznih količin tople sanitarne vode – tudi pozimi, ko sonce sije le nekaj ur na dan. S tem kolektorji prispevajo k zmanjšanju porabe energije, ki je potrebna za ogrevanje vode, tudi do 70 %, kar zagotavlja zelo velike prihranke. Poleg tega lahko toploto iz kolektorjev uporabimo za ogrevanje domačega bazena. S tem se lahko sezona nekoliko podaljša, tako da je kopel zunaj prijetna tudi izven glavne sezone.

Drug način uporabe toplote iz kolektorjev je v podporo sistema centralnega ogrevanja. Kolektorji niso primerni za uporabo kot edina grelna naprava, vendar pa pomagajo znižati račune za uporabo električne peči ali kotla na trda goriva. Še posebej so uporabni v hladnejših pomladnih ali poletnih dneh, saj lahko toplota, pridobivana od sonca, ogreje prostor, ne da bi bilo treba zakuriti peč.

Celoletni sončni kolektorji

Velika prednost sončnih kolektorjev je učinkovitost. Delujejo lahko skozi vse leto. Seveda je zaradi visoke intenzivnosti sončne svetlobe, visokih temperatur in dolgih dni proizvodnja toplote najučinkovitejša poleti, čeprav lahko računate na precej energije, pridobljene s kolektorji, tudi v sončnih zimah. Pravilno izbran solarni sistem vam bo služil ne glede na letni čas in bo prinašal znatne prihranke vašemu gospodinjstvu ali podjetju.

Sončni kolektorji – ekološki in energovarčni

Sončni kolektorji so popolnoma ekološki, saj koristijo samo obnovljivo energijo. Za razliko od večine drugih virov toplote ne oddajajo CO2 in ne onesnažujejo okolja na noben drug način. Poleti lahko celo krijejo celotne potrebe po energiji, ki je potrebna za ogrevanje sanitarne vode, in tako znatno pripomorejo k varčevanju z nadomestnimi viri. Gre torej za sistem, ki vam pomaga živeti bolj ekološko in hkrati zniža račune.

Sončni kolektorji – udobna uporaba

Druga zelo pomembna prednost kolektorjev je priročnost uporabe. Njihovega delovanja ni treba na noben način kontrolirati – iz sončnega sevanja ustvarjajo toplotno energijo samodejno. Zahvaljujoč krmilniku iz ponudbe SALUS Controls (PCSOL201) lahko nadzorujete njihovo stanje in porazdeljevanje toplote. Nameščeni na strehi, so skoraj nevidni in ne vplivajo negativno na udobje bivanja ali videz stavbe. So tudi zelo trajni in praktično nepokvarljivi – dobro izbrani vam bodo služili zelo dolgo.

Kontakt
Začnite sodelovanje

KontaktTehnička Podrška

+385 95 3777 577

dragutin.padovan@salus-controls.eu


Horúca linka:
Ponedjeljak - Petak: 800-1600

InštalaterUporabnikRazvijalec
Salus

Distributer izdelkov znamke SALUS Controls:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. k.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice (Šlezijsko vojv.),
Poljska
Davčna št. (NIP): 638 180 68 25
KRS: 0000440955,
pisarna: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
faks: +48 32 790 44 85

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio