Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Omrežje ZigBee – kaj točno je in kjer se uporablja?

VRNI SE

Smart Home je že dobro uveljavljen pojav. Ustvarjanje hišnih omrežij (PAN – Personal Area Networks) je postalo nujno, saj skoraj vsak izmed nas ima na dosegu roke rešitve za izboljšanje udobja in varčnosti doma: krmilnike, senzorje, pametne vtiče, termostate.  Hišne naprave morajo delovati hitro in medsebojno povezano. Zato proizvajalci novih tehnologij strankam ponujajo vse boljša orodja za vzpostavljanje povezav in medsebojnih vplivov med hišnimi aparati. Vendar za brezžično sporazumevanje naprave potrebujejo ustrezno pot prenosa podatkov, t.i. komunikacijski protokol. Na primer, ZigBee.

Tehnologija ZigBee in avtomatizacija doma

ZigBee je protokol prenosa podatkov v brezžičnih omrežjih, ki se uporablja za dvostransko sporazumevanje med napravama. Dvostranskost sporazumevanja pomeni, da vsaka izmed naprav lahko sprejema in odda signal. Sistem je leta 2002 izumila organizacija ZigBee Alliance, ki se do sedaj ukvarja z razvojem in trženjem le-tega.  Glavna značilnost novega komunikacijskega standarda naj bi bila nizka poraba energije in enostavna in poceni konstrukcija.  In tako je. Z organizacijo ZigBee Alliance sodelujejo številne znane tehnološke znamke, npr. Philips, Siemens, Samsung, Amazon, Bosch.

Namreč si je težko predstaviti Smart Home brez tehnologije ZigBee, Ta tehnologija se uporablja za upravljanje naprav, ki nam olajšajo vsakodnevno življenje (upravljanje osvetlitve, rolet, ogrevanja) ali povečajo našo varnost (senzorji, alarmi).

Ne gre sicer le za oddaljeno uporabo naprav, ampak za vzpostavljanje medsebojnih povezav med napravami. Na primer: ko senzor gibanja zazna prisotnost stanovalca, se signal pošlje naprej. Prižgejo se luči, zaprejo rolete, zviša temperatura. Vse poteka samodejno, brez človekove aktivnosti – enkrat programirane naprave si medsebojno pošiljajo signale. Sodobna stavbna avtomatika temelji na scenarijih (pravilih, povezavah), ki jih uporabnik oblikuje sam, glede na svoje potrebe.

Prednosti ZigBee

Sistem ZigBee je zasnovan za podporo hišnega omrežja (PAN) in je za to delo najboljši. Glavne prednosti sistema:

  • Nizka poraba električne energije
  • Takojšnji dostop do omrežja
  • Enostavna uporaba
  • Enostavna nadgradnja
  • Zaščiteni prenos podatkov (varno pošiljanje)
  • Velika pokritost: od 10 do 100 metrov
  • Dostopna cena naprav, ki podpirajo standard ZigBee

Kako je organizirano omrežje ZigBee?

Hišno omrežje ZigBee se sme organizirati po eni izmed treh tipologij: zvezde, drevesa ali rešetke (mreže, mesh). Gre za način, ki elementom omrežja – koordinatorjuojačevalcu signala končni izvršilni napravi – zagotavlja učinkovito sporazumevanje in izpolnjevanje zanj predpisanih nalog v avtomatizirani hiši.

Zvezda

Enostavna tipologija, ki se uporablja npr. za Bluetooth. Ena naprava ima vlogo koordinatorja. Vse druge naprave so z njo v podrejenem odnosu (slave) – sporazumevajo se neposredno edino s koordinatorjem.

Drevo

Ta tipologija ima hierarhično strukturo. Koordinator je »korenina«, ki upravlja »veje«. Vsak vozliček ima sebi podrejene elemente. Končne (izvršilne) naprave se lahko nahajajo le na koncih vej in se ne smejo sporazumevati z drugimi napravami. Njihova naloga je zgolj izpolnjevanje »ukazov«. Pri tej shemi najpogosteje pride do zamude pri prenosu.

Rešetka (mesh)

Ta tipologija ni hierarhična. Vse naprave se lahko medsebojno sporazumevajo – neposredno ali preko posredne naprave. Ta lastnost bistveno poveča uporabnost sistema, zato se šteje, da je prav rešetka najboljši način organizacije omrežja ZigBee.

Omrežje ZigBee v tehnologiji SALUS Controls

Tehnologija SALUS Controls temelji na tipologije rešetke: po namestitvi koordinatorjaje treba namestiti naprave z omrežnim napajanjem (ki opravljajo hkrati funkcijo repeaterjev), šele na koncu za naprave, ki za svoje delovanje potrebujejo baterijo.  Zaradi tega je sporazumevanje med vsemi elementi hitro in tekoče.

Omrežje ZigBee

Naprave za koordinacijo

Naprava 230V najbliže koordinatorja

Naslednja naprava 230V v omrežju

Naprave z baterijami

V standardu ZigBee naprave koordinira internetni prehod, ki v hišnem omrežju naprave združuje v enotni sistem. Pri online upravljanju pa tudi povezuje hišno omrežje z zunanjim svetom. Skupaj z aplikacijo prehod omogoča upravljanje hiše od kjerkoli na svetu.

ZigBee, Wi-Fi, Bluetooth – v čem je razlika?

Wi-Fi (Wireless Fidelity) je svetovno znano brezžično omrežje. Uporablja se tako v omrežjih PAN (hišnih) kot v različnih javnih prostorih. Kako se razlikuje od protokola ZigBee? Predvsem porabi več moči. Poleg tega, ZigBee ustvarja mrežo povezav med napravami, s čemer poveča doseg omrežja do 100 metrov. Ena naprava odda signal z dosegom približno 10 metrov. Pri Wi-Fi  je treba uporabiti dodatne ojačevalce za povečanje dometa omrežja. Oba standarda pa pustita za seboj tehnologijo Bluetooth – njen doseg je znaša le 10 metrov. Poraba energije je nizka, vendar je za prenos podatkov potrebna povezava z drugo napravo, ki podpira ta protokol. Naprave se morajo »poiskati« in »zaznati«. Bluetooth se uporablja večinoma v prenosnih napravah.

Kontakt
Začnite sodelovanje

KontaktTehnička Podrška

+385 95 3777 577

dragutin.padovan@salus-controls.eu


Horúca linka:
Ponedjeljak - Petak: 800-1600

InštalaterUporabnikRazvijalec
Salus

Distributer izdelkov znamke SALUS Controls:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. k.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice (Šlezijsko vojv.),
Poljska
Davčna št. (NIP): 638 180 68 25
KRS: 0000440955,
pisarna: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
faks: +48 32 790 44 85

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio