Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Kakšna temperatura doma je najboljša za zdravje?

VRNI SE

Vpliv temperature na naše počutje ne ogromen. Produktivno delo, miren spanec, dobro počutje – toplotni pogoji v domačih prostorih vplivajo na vse. Temperatura doma odloča o tem, kako se počutimo. Poleg tega pa ustrezno toplotno ravnotežje v hišah in stanovanjih blagodejno vpliva na dihala, krvni obtok in človekovo življenjsko energijo. Toplotno udobje v hišah, ki niso prekomerno ogrevane in hlajene, zmanjša tveganje bolezni, zlasti bolezni zgornjih dihalnih poti.

Zdravje se začne doma

Poleg dobrega prezračevanja, velike količine sončne svetlobe, ustrezne vlažnosti in dobrih pogojev za sen je toplotno ravnotežje ključna značilnost udobne hiše.

Zakaj?

Ker je dom človeku najbližje okolje in kraj, kjer si lahko »polni akumulatorje«. V zadnjih časih pogosteje delamo od doma – od pogojev doma je torej odvisno naše družbeno in psihološko stanje. Ne gre več le za toplotno udobje, ampak za udobje v vsakdanjem življenju. Z drugimi besedami, ko je temperatura prostorov prilagojena njihovim funkcijam – dnevna soba, kopalnica, spalna soba in dr. – se počutimo boljše in učinkoviteje uporabljamo domače prostore. Kakšno temperaturo izberemo za posamezne sobe, je odvisno od naših potreb.

Neugodna mikroklima, ki prevladuje v stavbah, vpliva na poslabšanje počutja pri odraslih in psihofizičnega stanja pri otrocih, ki pogosteje zbolijo in se hujše učijo.

V zadnjih časih smo dokaj spremenili življenjski slog – manj se gibljemo na prostem, več časa preživljamo v zaprtih prostorih, kjer se sproščamo, družimo in delamo.

Težke epidemiološke razmere, v katerih smo se znašli, dodatno poudarjajo te7o argumentov o spremembi življenjskega sloga v primerjavi s prejšnjim stoletjem. Dejstvo je, da v danes v prostorih preživljamo veliko več časa, kot smo prej. Temperatura v prostorih neizogibno vpliva na nas v podobnem obsegu kot vreme ali vremenske razmere – podpira ali otežuje aktivnost. Dolge ure in cele dneve preživljamo doma, zato moramo poskrbeti za kar se da ugodno mikroklimo.

Kakšna naj bo temperatura v posameznih prostorih?

Najprej je treba povedati, da mora temperatura v hišnih prostorih ustrezati potrebam posameznih prebivalcev. Nekatera načela pa veljajo za vse.

Toplotno udobje prostorov ima svoje lastne zakone in je tesno povezano s človeško fiziologijo. Znati je treba zlato sredino. Na eni strani dolgotrajne nizke temperature (šteje se, da gre za temperature pod  18℃) povzročajo ohlajevanje organizma, padec efektivnosti in večjo dovzetnost za okužbe. Na drugi strani pa se nam pri temperaturi nad 21℃ izsušijo sluznice in očesna veznica, kar vpliva na zmanjšanje odpornosti in povečuje tveganje alergije, astme. Pregrevanje vpliva na motnje koncentracije, povečano znojenje (in izgubo elektrolitov), celo težave s srcem.

Katera temperatura je optimalna? V dnevni sobi/pisarni je to 20℃. Pri tej temperaturi se praviloma počutimo najboljše, lažje se osredotočimo, imamo več energije in, naposled, smo bolj produktivni. Temperatura nad 21℃ (do 25℃) je primerna zgolj v kopalnici, ko se kopamo.

woman in the kitchen

V kuhinji bi načeloma temperatura morala biti nižja kot v dnevni sobi (prostoru, kjer smo najpogosteje), saj kuhinjo s kuhanjem jedi redno segrevamo. Zdi se torej, da bi bila temperatura 19℃ za ta prostor najbolj optimalna.

Naše zadovoljstvo zagotovo povečuje tudi zavedanje, da je naša stavba nevtralna za okolje in energetsko učinkovita. Všeč nam je, da naša hiša ne onesnažuje okolja, cenimo njeno ekonomičnost in prihranke v družinskem proračunu. Navedeni dejavniki povečajo tudi družbeni ugled.

Primerna temperatura = zdrav spanec

Sen je osnovna fiziološka potreba organizma, brez katere ni mogoče živeti. Zato je temperatura sobe, v kateri spimo, še eno zelo pomembno vprašanje.

Krepčilni spanec je vreden zlata – povrne energijo, pomaga ohraniti zdravje. Čeprav se zdi neverjetno, za dober spanec moramo zagotoviti več primernih pogojev.

Kaj vpliva na zdrav spanec?

 • temperatura v prostoru
 • prezračena spalna soba
 • ustrezna zatemnitev
 • pomirjujoči aranžma

Šteje se, da je 17-19 ℃ najboljše za sen. Ta temperatura je nižja od te, ki jo potrebujemo za aktivnost podnevi. V spalni sobi naj bi bilo občutno hladneje kot v dnevni sobi.

S pregrevanjem spalne sobe organizem spodbujamo k prekomerni toplotni regulaciji. Poveča se krvni obtok, telo se znoji. Ker je osredotočen na hlajenju, organizem se ne sme primerno sprostiti. Spimo slabo in nemirno. Zjutraj se zbudimo mokri, utrujeni, manj osredotočeni in brez življenjske energije. Ne le prekomerna toplota poslabša spanec. Negativni vpliv utegne imeti tudi nizka temperatura. Ko je v spalni sobi prehladno, zbudimo se zmrznjeni, z nahodom in bolečino v grlu.

mother and doughter spending family time

Teorija in praksa

Kljub temu, da se navedene vrednosti temperatur za posamezne prostore zdijo dokaj univerzalne, optimalna temperatura za delo, kopanje in sen se lahko razlikuje odvisno od posameznika. Občutek toplote je zelo individualno vprašanje.

Na občutek temperature lahko vpliva vse: starost, spol, zdravstveno stanje, čustva, počutje. Zato je pomembno opremiti hišo s sodobnimi krmilnimi sistemi, ki nam omogočajo prilagajanje delovanja ogrevalnega sistema.

Sobni termostati, priključni moduli, pogoni, pametne glave – to so naprave, ki zagotavljajo najboljši nadzor nad ogrevalnimi parametri. Vzdrževale bodo temperaturo v vaši hiši.

Spomnimo se, med stanovanjskimi pogoji, ki v največji meri vplivajo na človekovo zdravje in počutje, so najpomembnejši: kakovost zraka, temperatura in vlažnost. Na vse te dejavnike lahko vplivamo z izbiro sodobnih tehnologij za gradbeništvo.

SALUS Controls: odločite, kakšna temperatura zaživi v vaši hiši

Sistemi za upravljanje ogrevanja SALUS Controls omogočajo enostavno spreminjanje ogrevalnih parametrov odvisno od dnevne dobe, aktivnosti stanovalcev ali namena posameznih prostorov. Tako se lahko omejuje ogrevanje manj obiskanih prostorov ali zniža temperatura v sobah, ko nas dalj časa ni doma. Posledično porabimo manj kuriva.

Termostati in drugi elementi krmilnih sistemov so izjemno prilagodljivi. Individualno upravljanje temperature prostorov omogoča enostavno in hitro prilagajanje mikroklime doma: tam, kjer je to potrebno, je lahko topleje ali hladneje. Včasih se naše potrebe spreminjajo, npr. prehlajeni smo in si želimo višjo temperaturo v spalni sobi, kjer smo v postelji – z nekaj klikov v aplikaciji spremenimo dosedanje nastavitve. Krmilni algoritmi prilagodijo temperaturo novih določilom.

Pametno se je bližje seznaniti s serijo SALUS Smart Home, ki omogoča upravljanje ogrevanja in ustvarjanje pametne hiše po lastnih željah.

Kakšne so sestavine SALUS Smart Home?

Pametni sistem vključuje naprave za nadzor in prilagajanje temperature v vsaki sobi od kjerkoli na svetu (preko Interneta). Omogočajo upravljanje delovanja kotla, črpalke CO, TSV ali druge naprave za ogrevanje/hlajenje. Poleg žičnih in baterijskih termostatovserija obsega:

 1. internetni prehod UGE600 (vse povezane naprave lahko upravljamo preko mobilne aplikacije)
 2. modula KL08RF in KL04RF (dodatni modul) za upravljanje površinskega ogrevanja/hlajenja
 3.  brezžične termostatske glave TRV
 4. krmilne module
 5. Smart Plugi (za upravljanje naprav z močjo do 3600W)
 6. senzorje: odpiranje oken/vrat, zalitje, dim, gibanje

Konfiguracija, prepoznavanje in povezovanje naprav v spletni aplikaciji je enostavno in intuitivno. SALUS Smart Home je eden najenostavnejših in najučinkovitejših sistemov na trgu.

SALUS thermostats, Internet Gateway, sensors

Zakaj je prav upravljanje ogrevanja rešitev, brez katerega naša hiša ne bo varčna in sodobna?

Le z uporabo pametnega sistema za upravljanje ogrevalne napeljave dobimo:

 • manjše stroške ogrevanja
 • prilagajanje temperature funkcijam sob in trenutnim potrebam uporabnikov
 • udobno upravljanje naprav z enostavnimi za uporabo krmilniki in spletno aplikacijo
 • možnost avtomatiziranega upravljanja delovanja kotlov in črpalk
 • vklop in upravljanje ogrevalne napeljave tudi, če smo zdoma (preko Interneta)
 • manjše emisije škodljivih snovi v atmosfero

Skratka, pametni sistemi za upravljanje ogrevanja uporabnikom ponujajo le prednosti. Temperature, ki jih prilagajamo ne če našemu življenjskemu slogu, ampak tudi potrebam našega organizma, blagodejno vplivajo na nas na vseh razsežnostih: zdravstveni, psihološki, družbeni in poklicni.

Kontakt
Začnite sodelovanje

KontaktTehnička Podrška

+385 95 3777 577

dragutin.padovan@salus-controls.eu


Horúca linka:
Ponedjeljak - Petak: 800-1600

InštalaterUporabnikRazvijalec
Salus

Distributer izdelkov znamke SALUS Controls:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. k.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice (Šlezijsko vojv.),
Poljska
Davčna št. (NIP): 638 180 68 25
KRS: 0000440955,
pisarna: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
faks: +48 32 790 44 85

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio