Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Varnostni senzorji v Vašem domu

Vrni se

Smart Home – inteligentno omrežje avtomatike v stavbi – daje uporabnikom možnost prilagajanja funkcij doma svojim potrebam. Ker lahko komunikacija med napravami poteka ob neveliki soudeležbi človeka (omejeni na aktivnosti kot je programiranje scenarijev OneTouch), je upravljanje z napravami vse bolj priročno in koristno. Civilizacijski razvoj je tako hiter, da je težko predvideti, kako napredni sistemi nas bodo spremljali v prihodnosti. Vemo pa, da udobje bivanja prebivalcev, ekologija in gospodarna raba energije niso edine teme. Zahvaljujoč sodobnim varnostnim senzorjem, Smart Home tudi ščiti dom pred neželenimi dogodki.

Pametni dom, pametna zaščita

Ob tem, ko upravljanje s funkcijami doma z uporabo tipk, pametnih telefonov, računalnikov, glasovnih sporočil olajša življenje in ga naredi prijetnejšega, pa ljudjem ne gre vedno samo za udobje. Uporaba avtomatike stavb omogoča še druge vsakodnevne funkcije. Pametne tehnologije so v stanju svariti pred okvarami in olajšati življenje starejšim in invalidnim osebam (ter osebam, ki zanje skrbijo).

Za ta vidik pametnih domov je poskrbela tudi znamka SALUS Controls. Čeprav se podjetje v glavnem osredotoča na inteligentno upravljanje ogrevanja, je velika prednost sistema SALUS Smart Home tudi skrb za varnost uporabnikov.

Z namestitvijo izdelkov serije smart Vam bo omogočeno, na primer, da boste lahko šli v službo ali po nakupih in v tem času osebo, za katero skrbite, pustili samo doma. Tu so v pomoč scenariji OneTouch. Če koga, ki biva sam doma, obide slabo počutje in pritisne tipko za klic v sili, boste prejeli samodejno sporočilo SMS z vnaprej določeno vsebino in boste v stanju taki osebi pravočasno priskočiti na pomoč. Ideja je odlična. In tudi zares učinkovita.

Napake in nenadni dogodki – pred čim Vas obvarujejo varnostni senzorji?

Vredno je vedeti, da nudijo rešitve smart, poleg pomoči pri vsakodnevnih aktivnostih, učinkov pri uoptimizaciji stroškov in zabavi, tudi odlično zaščito pred neprijetnimi naključnimi dogodki. Seveda nobena tehnologija ne more zaščititi človeka pred vsemi nevarnostmi, vendar jim je v mnogih situacijah vredno zaupati svoje premoženje. Vedeti pa je treba, da sam monitoring ne bo rešil vsakega možnega problema.

Na katere elemente zaščite doma je vredno biti pozoren?

  • (proti)požarna signalizacija
  • (proti)poplavna signalizacija
  • (proti)vlomna signalizacija

Pri protipožarni signalizaciji ne gre le za lokalno odkrivanje dima in aktiviranje alarmne sirene. V sistemu SALUS Smart Home se skupaj z zaznavo dima uporabniku samodejno odpošlje opozorilo (SMS, e-poštno sporočilo). Podobno je v primeru zaznave vode (zaradi zalitja kopalnice, kuhinje, okvare akvarija) ali odprtosti vrat ali okna. Še več, če ustvarimo temu ustrezno regulacijo OneTouch, sistem ne bo bo le poslal obvestila o poplavi, pač pa bo – opremljen z vtičem SPE600 ali relejem SR600 – zaprl dovod vode in preprečil nadaljnjo škodo.

Če ste torej odsotni in se doma zgodi kaj nedobrega, dobite sporočilo in na voljo čas za odziv. Tudi če imate za svojo posest nameščene monitorinške kamere, kamere ne bodo vedno zaznale tega, kar lahko zaznajo senzorji, ki so posebej namenjeni za odkrivanje napak. Delovanje nekaterih naprav – na primer hladilnikov, pralnih strojev – je najbolje imeti pod neposrednim osebnim nadzorom. Vendar, če po odhodu od doma niste prepričani, ali ste zaprli okno? To lahko preverite od daleč z uporabo aplikacije SALUS Smart Home (senzor odprtosti). Obvestilo lahko prejmete tudi v primeru, da bi se v Vašo garažo prikradla nepovabljena oseba (senzor gibanja).

Druga varnostno pomembna funkcija sistema SALUS Smart Home je simulacija prisotnosti stanovalcev. Zahvaljujoč inteligentni osvetljavi in inteligentnim roletam, se sicer prazni prostori lahko “pretvarjajo”, da niso res prazni, da so v njih še vedno stanovalci. Zakaj le? Ustvarjanje vtisa, da so v hiši stanovalci, bo zmedlo potencialnega tatu in hišo zaščitilo pred vlomom. Kako to deluje? Aktiviranje pripravljenega simulacijskega urnika povzroči, da se luči v prostorih ob vnaprej nastavljenih urah prižgejo, nato pa – na primer po nekaj ali več minutach, kot pač nastavimo – ugasnejo. Podobno je pri žaluzijah: zaprle se bodo ob sončnem zahodu, odprle pa zjutraj.

Katere pametne naprave bodo povečale varnost v Vašem domu?

Kaj potrebujete za programiranje zgornjih scenarijev, s katerimi povečate varnost doma? Predvsem stebre sistema SALUS Smart Home, tj. internetni prehod in mobilno aplikacijo. Poleg tega pa še:

Poglejmo si pobliže navedene naprave.

Internetne tipke sistema SALUS Smart Home SB600, CSB600: brezžični aktivatorji dogodkov. Sprožijo enega (CSB600) ali dva (SB600) dogodka (npr. izklop osvetljave, ogrevanja). CSB000 (panic button – model s pokrovom) lahko z oddajo vnaprej nastavljenega obvestila deluje kot alarmni gumb.

Senzor dima SD600: zazna prisotnost dima. Uporablja se ga lahko samostojno – brez internetnega prehoda UGE600 in mobilne aplikacije – vendar ima le kot element sistema SALUS Smart Home funkcijo obveščanja o nevarnostih.

Senzor zalitja WLS600: vodotesen senzor zalitja, ki zazna vodo na površini pod njim ali na stikih z vodi, ki so nanj priključeni. Zahvaljujoč so-delovanju naprav v sistemu SALUS Smart Home sta možna zaprtje ventila, ko se zazna puščanje, ter brezplačno obvestilo uporabniku o napaki.

Senzor odprtosti OS600/SW600: brezžična naprava, ki deluje skupaj z regulatorji serije Smart Home. Omogoča programirati izklop ogrevanja v prostoru za čas prezračevanja/odprtosti okna ali vrat. Kot element sistema omogoča tudi prejemanje obvestil o odprtosti.

Senzor gibanja MS600: delujoč skupaj s pametnim vtičem (SPE600) ali relejem (SR600), omogoča ta senzor vklop ali izklop osvetlitve kot odgovor na zaznavo gibanja.

Smart Plug SPE600: inteligentni vtič (podaljšek električne vtičnice), opremljen z zaščito pred preobremenitvijo. Omogoča krmiljenje nanj priklopljenih naprav. Česa še je zmožen? Prikazuje zgodovino porabe energije (aplikacija), povečuje pokritost z omrežjem ZigBee in deluje skupaj z Amazon ALEXA (glasovno krmiljenje).

SR600 (Smart Relay): pametni rele za napetostne (npr. kotli, črpalke, osvetljava) in nenapetostne naprave (npr. alarmne centrale, krmilniki vrat, senzorji odprtosti), zasnovan za delovanje v dozi stikala ali stenske vtičnice ali kjer koli tam, kjer je potrebno krmiljenje sprejemnika (največja moč obremenitve – 16A). Uporablja se lahko kot vhodna naprava (vhod v sistem), kar pomeni, da je z uporabo SR600 in alarmne centrale na voljo opcija dovedbe, s trenutkom nastavitve alarma, hiše v stanje “spanja”: zaprtja žaluzij (pri tem bo potreben tudi RS600), izklopa luči, znižanja temperature (aktiviranje regulacije OneTouch). Smart Relay poveča zaseg omrežja ZigBee. Lahko pa ga tudi neposredno seznanite z regulatorjem – kot edini element pametnega sistema, saj drugi delujejo prek OneTouch. Prekinja/omogoča napajanje – tako kot Smart Plug.

Varnost s SALUS Smart Home – vedite:

Kako sistem SALUS Smart Home vpliva na varnost doma in stanovalcev v njem?

OPOZORILO: Izdelki serije Smart Home delujejo izključno le skupaj z internetnim prehodom in aplikacijo SALUS Smart Home. Izjema je senzor dima (SD600), ki deluje tudi neodvisno od sistema in zaznava dim lokalno (zvočna sirena brez obvestila SMS).

Kontakt
Začnite sodelovanje

KontaktTehnička Podrška

+385 95 3777 577

dragutin.padovan@salus-controls.eu


Horúca linka:
Ponedjeljak - Petak: 800-1600

InštalaterUporabnikRazvijalec
Salus

Distributer izdelkov znamke SALUS Controls:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. k.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice (Šlezijsko vojv.),
Poljska
Davčna št. (NIP): 638 180 68 25
KRS: 0000440955,
pisarna: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
faks: +48 32 790 44 85

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio