Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Ogrevalni sistem izven ogrevalne sezone

Vrni se

Za okni je pomlad. Z velikimi koraki vstopamo v čas počitka za naše ogrevalne sisteme. V hladnih mesecih leta delujejo radiatorji in zanke talnega ogrevanja s polno paro. Vendar ne smemo nanje pozabiti v toplih mesecih. Pomlad in poletje sta odličen čas za temeljito osvežitev ne samo samih stavb, pač pa tudi elementov ogrevalnih sistemov v hišah, šolah in stavbah, v katerih smo zaposleni.

Renovacija po korakih

Dobra navada je, če se redno preverja stanje izrabljenosti vse opreme, ki deluje v dani stavbi/stanovanju/pisarni. Preprečevanje omogoča ogniti se neprijetnim presenečenjem v obliki nenadnih okvar in visokih stroškov popravil, ko je potrebno nekaj popraviti, podvzeti “takoj”. Kar zadeva ogrevalni sistem, se zdi preverjanje delovanja naprav, ki so polno obremenjene skozi velik del leta, še toliko bolj potrebno.

Kako to izvajati?

Spodaj so 4 pomembne točke, ki se jih ne sme spregledati:

Pregled sistema

Izvajanje redne občasne tehnične ocene ogrevalnega sistema je pomembno tako z vidika učinkovitosti ogrevanja, kot tudi za Vašo varnost. Nepravilnosti lahko povečajo obratovalne stroške, lahko pa so tudi nevarne za zdravje in življenje stanovalcev in drugih uporabnikov stavb (npr. zastrupitev z ogljikovim monoksidom). Pri odločanju za pregled je treba zagotoviti, da bo le-ta zaobsegel ne samo preveritev dimnika (pri kotlih na trda goriva) in kotla, pač pa vseh elementov sistema, v tem tesnosti instalacij centralnega ogrevanja in sanitarne vode, stanja cevi, stanja razdelilnika talnega ogrevanja.

V sklopu preverjanja stanja dimnika je potrebno preveriti prehodnost in tesnost dimniških cevi in drugih vodov ter poskrbeti za očiščenje dimnih vodov, kot tudi vodov za odvajanje izgorin in prezračevanje. Ta opravila smejo izvajati samo osebe z nazivom dimnikarskega mojstra ali gradbeni strokovnjaki z ustreznimi dovoljenji.

Pri pregledu kotla je pomembno zagotoviti zanesljivo oceno učinkovitost njegove avtomatike – motorjev, črpalke, ventilatorja, ventilov – ter oceno učinkovitost zgorevanja. Čemu služi analiza izgorin? Pravilni nastavitvi parametrov delovanja kotla. V tem okviru se izmerijo O2, CO, CO2, NOx, opredelijo se tudi vrednosti, kot so: učinkovitost, dimniška izguba, koeficient presežka zraka, vlek itd. Vredno je vedeti, da se zaradi slabšega zgorevanja na toplotni izmenjevalnik usedajo saje, kar povečuje porabo ogrevalnega goriva – plina, kurilnega olja.

Skladno z veljavnimi predpisi je treba opraviti pregled elementov ogrevalnega sistema enkrat letno, izstavljen mora biti ustrezen zapisnik o opravljenem pregledu.

Redno je potrebno izvajati:

 • čiščenje podsklopov – zlasti delov, povezanih z izgorinami
 • preverjanje stanja vžigalnih in ionizacijskih elektrod
 • preverjanje varolalnih naprav/senzorjev (vleka dimnika, pregrevanja, iztekanja plina)
 • preverjanje vodov, električnih in hidravličnih povezav
 • menjave obrabljenih delov: filtri, tesnila
 • diagnosticiranje možnih napak na napravi (vdrtine, razpoke ipd.)
 • ponastavitve
 • poskusni zagon (preverjanje morebitne pojavnosti zračnih žepov)

Poskrbeti je vredno tudi za preveritev hišnih električnih in plinskih napeljav. Pregled mora zajemati: meritve zaščite pred električnim udarom, oceno zaščite razdelilnih plošč za električni tok, preveritev prezračevanja v prostorih, kjer se uporabljajo naprave, napajane s plinom.

VEDITE:

 • učinkovito delujoč ogrevalni sistem Vam bo dajal toliko toplote, kolikor je potrebujete ob kar najnižji porabi goriva – plina, olja, premoga, električne energije
 • iz varnostnih razlogov poverjajte tehnične preglede ogrevalnega sistema izključno le pooblaščenim servisom in kvalificiranim izvajalskim osebam

Čiščenje in odzračevanje radiatorjev

Pomembno je, da pred prvim zagonom tradicionalnega radiatorskega ogrevanja v sezoni radiatorje očistite umazanije. Poleti, ko niso bili rabljeni, se je na njihovih površinah in v notranjosti pojavilo onesnaženje. Če ga ne odstranimo, se bo po nekaj dneh celo ne zelo intenzivnega ogrevanja v zrak dvignil neprijeten vonj zažganega prahu. To je nezdravo za človekove dihalne organe in nevarno za alergike.

Za brisanje radiatorjev uporabljajte ščetke z mehko ščetino in mehke krpe, ki ne bodo poškodovale premazanih površin. Notranje čiščenje najpriročneje opravite z uporabo ščetke, pritrjene na dolgi žici, ki se konča z ročajem. Tako boste bolje dosegli vse kotičke. Za lažji dostop do predelov med ploščami radiatorja lahko odstranite zgornji ter stranska prekrivna elementa radiatorja.

Dogaja se, da pri prvem zagonu zaslišimo brbotanje vode v radiatorjih, sikanje ali piskanje. To so znaki zračnih žepov. V radiatorjih se je nabrala voda z zračnimi mehurčki, ki preprečujejo razporejanje toplote. Zato je treba radiatorje odzračiti, izenačiti tlak in jih dopolniti z vodo.

Odzračitev lahko opravite sami. V ta namen s posebnim ključem odvijete ventil (običajno se nahaja na vrhu radiatorja). Iz ventila začne izhajati zrak, nato zrak z vodo, na koncu pa le še sama voda – kar bo znak, da je radiator odzračen. Lahko nazaj zaprete ventil, izenačite tlak in dopolnete nivo vode v napeljavi. Tlak odčitate z manometra, ki se nahaja  na peči. Običajno znaša 1-2 bara. Če je nižji, z uporabo ventila na peči spustite v sistem vodo. Możno je, da tekom ogrevalne sezone tlak v sistemu znova pade – v takem primeru je treba opisano opravilo ponoviti, da bo radiatorsko ogrevanje še naprej pravilno delovalo.

Krmilniki: menjava baterij in novi modeli

Kaj prispeva k prihrankom pri ogrevanju hiše? Pravilno izbrani krmilniki. Če jih že uporabljate, očistite tiste, ki jih imate, preverite njihovo tehnično stanje, po potrebi zamenjajte baterije. S takim osnovnim vzdrževanjem boste zagotovili brezhibno delovanje tekom ogrevalne sezone. Razmislite o nakupu dodatnih, sodobnejših izdelkov in komponent krmilne avtomatike, ki vam bodo v prihodnosti omogočile razširitev hišne mreže naprav.

Zakaj?

Z regulatorji temperature učinkovito prihranite pri energiji (in denarju), saj le-ti preprečujejo pregrevanje prostorov. Optimalna temperatura v hiši je okoli 19-23 stopinj Celzija (odvisno od individualnih želja). Za zagotovitev toplotnega udobja stanovalcev je dobro poskrbeti za to, da temperatura v prostorih ne bo naključna, pač pa vedno na ustrezni ravni. Prav tako je dobro ne pozabljati na izklop ogrevanja za čas prezračevanja ter na znižanje temperature za 3-4 stopinje, ko ni nikogar doma.

Kako si to olajšati?

Z namestitvijo sodobne stavbne avtomatike. S krmilnimi napravami podjetja SALUS Controls, gre npr. za regulator Quantum SQ610 , se bo temperatura v Vašem domu povrnila na ustrezne, udobje zagotavljajoče ravni, tik pred vrnitvijo stanovalcev domov, a zahvaljujoč uporabi izdelkov iz palete Smart Home – npr. senzorja odprtosti SW600  – se bo v prezračevanem prostoru ogrevanje samodejno izklopilo.

Stavba

Če želite, da bo Vaše ogrevanje delovalo optimalno, torej kolikor se le da dobro, spomladi preverite stanje ogrevane stavbe. Po potrebi poskrbite za njeno prenovo. Zlasti pomembni znajo biti:

 • menjava ali popravilo oken/vrat
 • menjava ali popravilo žlebov
 • popravilo strehe
 • stanje drenaže (sistem odvajanja vode v talno podlago)
 • stanje paroprepustne izolacije (npr. z mineralno volno)

Ustrezna raven vlažnosti (prezračevanje) ter tesnost vrat, oken, strehe in tal, so ključni za zdravje stanovalcev in za zadrževanje znotraj stavbe toplote, ki jo ustvarja ogrevalni sistem.

Kontakt
Začnite sodelovanje

KontaktTehnička Podrška

+385 95 3777 577

dragutin.padovan@salus-controls.eu


Horúca linka:
Ponedjeljak - Petak: 800-1600

InštalaterUporabnikRazvijalec
Salus

Distributer izdelkov znamke SALUS Controls:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. k.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice (Šlezijsko vojv.),
Poljska
Davčna št. (NIP): 638 180 68 25
KRS: 0000440955,
pisarna: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
faks: +48 32 790 44 85

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio