Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Konvektorji za ogrevanje in hlajenje (klimakonvektorji) – lastnosti in vrste

Vrni se

Pred nami je najbolj vroč čas v letu. Čas, ko ogrevanje prostorov ni več naša prioriteta. V ospredje pride skrb za učinkovito zagotavljanje ustrezne hladnosti bivalnih in poslovnih prostorov. Glede na sedanje podnebne tendence, vsaj marsikje v Evropi – skoraj tropska vročina v poletnih mesecih – bi nekateri izmed Vas zagotovo želeli klimatizirali svoje prostore z uporabo ene univerzalne naprave. Klimatizirati – torej vzdrževati v prostorih ustrezne pogoje ne glede na vreme in letni čas – ogrevati ali hladiti. V takem primeru je vredno razmisliti o namestitvi klimakonvektorja (konvektorja za ogrevanje in hlajenje).

Kaj so klimakonvektorji?

Klimakonvektorji so ogrevalno-hladilne naprave, ki imajo nalogo vzdrževati optimalno temperaturo v prostoru. Kako delujejo? Najpreprosteje povedano – na principu izmenjave toplote z okolico prek ventilatorjev. To je praktična rešitev, ki se že dolgo uporablja v javnih stavbah. Klimakonvektor ogreva, hladi ali pa ogreva in hladi prostore. Delovna tekočina (grelna, hladilna) je tu voda.

Klimakonvektorje se praviloma vgrajuje v velikih objektih (poslovne stavbe, avditoriji, kino dvorane), vendar ni nobenih razlogov proti instalaciji takih naprav – za dosego večjega udobje stanovalcev – tudi v manjših zasebnih stanovanjskih objektih. Pogoj je imeti hladilni sistem.

Prednosti uporabe klimakonvektorjev

 • nizka toplotna vztrajnost omogoča hitro prilagajanje temperature trenutnim potrebam
 • univerzalnost (gretje in hlajenje) in priročno upravljanje
 • toplotno udobje skozi vse leto
 • prihranek prostora zaradi majhnih dimenzij
 • čiščenje in filtriranje zraka – njegova visoka kakovost, zahvaljujoč ionizacijskim filtrom
 • ustvarjanje mikroklime, ki je ugodna za alergike
 • varstvo okolja: za razliko od klasične klimatske naprave klimakonvektor segreva in hladi zrak z vodo in ne s freoni – kemičnimi spojinami, katerih emisije v ozračje uničujejo ozonski plašč

Kakšne vrste konvektorjev za ogrevanje in hlajenje (klimakonvektorjev) razlikujemo?

Klimakonvektorji: delitev glede na tip konstrukcije

 1. Dvocevni in štiricevni klimakonvektorji
 2. Ventilatorski in indukcijski klimakonvektorji

Dvocevna naprava je tista, ki ima samo en izmenjevalnik toplote  in torej – odvisno od potreb – ali segreva ali pa hladi (potrebno je preklapljanje s hlajenja na gretje in z gretja na hlajenje). Naprava z dvema izmenjevalnikoma toplote (hladilnikom in grelnikom), ki torej podpira oba načina hkrati, pa je štiricevni klimakonvektor.

Ventilatorski klimakonvektor (ang. fan-coil), ki se na široko uporablja, – kot pove že njegovo ime – deluje z izkoriščanjem ventilatorja (ki aktivira kroženje zraka). Za razliko od tega pa indukcijski klimakonvektor nima ventilatorja, pač pa izkorišča silo indukcije zunanjega zraka. Zrak se vsesava in usmerja v izmenjevalnik, se segreje/ohladi, nakar se prek vpihovalne enote  dovede v prostor.

Klimakonvektorji: delitev glede na način namestitve naprave

 1. Talni – se ga namesti v ohišje, skrito v tleh
 2. Podstropni – se ga, odvisno od izbrane variante, namesti vodoravno ali navpično
 3. Kasetni – najbolj priljubljena varianta, pri kateri je naprava nameščena v spuščenem stropu
 4. Stenski – zasnovan za namestitev na steno

Če povzamemo, večina klimakonvektorjev, ki so na voljo na trgu, zagotavlja: enostavno namestitev, enostaven dostop ter varčno in učinkovito delovanje v poslovnih, storitvenih in stanovanjskih prostorih. Vendar je možno učinke njihove funkcionalnosti še zelo povečati.

Kako povečati učinkovitost delovanja klimaventilatorja?

Z uporabo sodobne krmilne avtomatike. Pravilno izbran sistem krmiljenja te univerzalne naprave bo preprečeval pregrevanje in prekomerno hlajenje prostorov.

Na področju krmiljenja klimakonvektorjev ima podjetje SALUS Controls v ponudbi večfunkcijski prostorski krmilnik FC600, ki je namenjen za regulacijo delovanja dvocevnih ali štiricevnih klimakonvektorjev.

Zakaj FC600?

Uporabnikom naprav, ki jih upravlja krmilnik FC600, se poveča toplotno udobje. Ta naprava je opremljena z algoritmom regulacije TPI. Upravlja z ventilatorjem in ventili tako, da doseže in nato vzdržuje prednastavljeno temperaturo v prostoru. V dvocevnem sistemu izhod V1 krmili ogrevanje in hlajenje, v štiricevnem sistemu pa krmili izhod V1 ogrevanje, izhod V2 pa hlajenje.

SALUS Controls nudi tudi dodatni krmilni modul – FC600-M – namenjen za klimakonvektorje ali kanalne grelnike, krmiljene s signalom 0 … 10 V. Ta naprava dopolnjuje krmilnik FC600. Kako deluje? Clotnorazponsko krmili hitrost ventilatorja z zadajanjem napetosti na razponu od 0-10 V. Poleg tega upravlja dva električna pogona (ventil gretja in hlajenja).

Z našim programljivim krmilnikom se uspešno upravljajo kanalni grelniki in vodni grelniki z vgrajenim ventilatorjem. Številčnost raznih nastavitev in konfiguracij (FC600 deluje na podlagi urnikov) omogoča uporabo naprave tako v velikih poslovnih objektih, kot tudi v manjših pisarniških, hotelskih in stanovanjskih prostorih. Glavna prednost njegove uporabe je izboljšano uravnavanje temperature, pa tudi stalnost kontrole parametrov ogrevanja/hlajenja – tudi prek interneta. Pri opciji internetnega krmiljenja je treba delovanje FC600 povezati z internetnim prehodom (model UGE600) iz ponudbe SALUS Controls. Po povezavi z internetom se bo gonilnik samodejno posodobil.

Kontakt
Začnite sodelovanje

KontaktTehnička Podrška

+385 95 3777 577

dragutin.padovan@salus-controls.eu


Horúca linka:
Ponedjeljak - Petak: 800-1600

InštalaterUporabnikRazvijalec
Salus

Distributer izdelkov znamke SALUS Controls:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. k.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice (Šlezijsko vojv.),
Poljska
Davčna št. (NIP): 638 180 68 25
KRS: 0000440955,
pisarna: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
faks: +48 32 790 44 85

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio