Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Konfigurator krmilnega sistema SALUS Controls ali koliko stane pametni dom?

Vrni se

Lastniki, investitorji in inštalaterji sistemov inteligentnega upravljanja doma vedo, da je tak nakup naložba, ki izboljša udobje življenja. Če razmišljate o investiciji v sodobno stavbno avtomatiko, želite vedeti, na kakšne stroške morate računati. Vendar takoj razkrijemo, da na to vprašanje ni enega hitrega odgovora. Vse je odvisno od vrste nepremičnine ter od potreb in pričakovanj njenih uporabnikov.

Smart Home je več kot udobje

Udobje, ki ga omogoča hišna avtomatika, se ne omejuje samo na učinke kot sta daljinski izklop likalnika ali prižig luči. Inteligentno upravljanje doma pomeni:

  1. optimalno reguliranje ogrevanja: idealno temperaturo v vsakem prostoru
  2. ekonomičnost: nižji stroški energije
  3. avtomatsko upravljanje z napravami, npr. roletami, osvetlitvijo, vrtno škropilnico ipd.
  4. varnost premoženja: z alarmnimi senzorji, obvestili SMS
  5. varstvo okolja: manj onesnaževalnih emisij
  6. komfort in udobje vsak dan

Ob imenu inteligentni dom danes pomislimo na sodobnost, energetsko učinkovitost, varnost in omejevanje stroškov. Scenariji odvisnosti med napravami, ki delujejo v sistemu, so praktično neskončni. Je pa odprto vprašanje izbora in realizacije sistema ter njegove cene. Zato so tehnični strokovnjaki podjetja SALUS Controls ustvarili konfigurator sistema.

Konfigurator sistema – kaj je to?

Konfigurator SALUS Controls je za uporabo priročno orodje, ki inštalaterju/uporabniku pomaga skompletirati posamezne artikle in ustvariti sistem, ki bo najbolje ustrezal potrebam stanovalcev. Obstajajo arhitekturno različne hiše/stanovanja ter različni tipi ogrevalnih instalacij. Tudi življenjski ritem vsakega od nas je drugačen. Ni torej univerzalnega sistema. Takega, ki bi bil vnaprej programiran tako, da bi enako ustrezal pričakovanjem vseh. Zato je treba elemente za avtomatsko upravljanje pametnega doma izbirati od primera do primera. “Skrojiti” ga po meri, kot obleko pri krojaču.

Konfigurator sistema SALUS Controls je nastal na podlagi izkušenj naših strokovnjakov, pridobljenih iz pogovorov s strankami, ki so klicale na številko naše službe za tehnično podporo. Na podlagi informacij o tem, kakšna najpogostejša vprašanja, pa tudi težave, imajo uporabniki in inštalaterji pri izbiri naprav in njihovem prilagajanju pogojem stavbe, smo ustvarili virtualno različico svetovalca, imenovano tudi konfigurator. Uporabite ga lahko kadar koli, kadar se pri Vašem delu pokaže potreba po njem, in z njegovo pomočjo izbirate med  različnimi kombinacijami izdelkov ter sproti ocenjujete krmilne možnosti, ki jih nudijo, in stroške.

Uporaba konfiguratorja SALUS Controls v opciji uporabnik temelji na prejetju odgovorov na nekaj osnovnih vprašanj v zvezi s tehničnimi pogoji stavbe (vrsta instalacije, površina tal, število radiatorjev itd.). Te informacije so bistvene za izbiro krmilnih naprav. Pri opciji inštalater so vprašanja bolj tehnične narave, na primer vprašanje o številu razdelilnikov (ki ustreza številu potrebnih krmilnih tirnic), številu zank, priključenih na razdelilnik.

Potem ko poda konfigurator odgovore, prikaže seznam in število potrebnih izdelkov ter razpoložljive variante, med katerimi lahko izberete ustrezne glede na želene funkcije, ceno in dizajn.

Na koncu konfiguracijski program predstavi predloge opcijskih izdelkov, torej tistih, katerih nakup se lahko izkaže kot potreben šele tekom realizacije izbranega sistema (npr. temperaturni senzor, pokrov za zaščito glave, relejni modul 16A, dodatni ojačevalnik omrežja ZigBee itd.). Tako nastane ilustrativni izračun stroškov.

Pametni dom – koliko stane realizacija sistema?

Kje začeti?

Najprej morate vedeti, ali želite imeti možnost upravljanja z ogrevanjem prek interneta. Po eni strani je treba za to opcijo doplačati, vendar po drugi strani neprimerljivo poveča udobje uporabe in funkcionalnost celotnega sistema. Nato morate upoštevati, kakšno vrsto ogrevanja želite avtomatsko upravljati: radiatorsko, talno, električno? V primeru krmiljenja mešanega ogrevanja je treba upoštevati izdelke, ki so potrebni za ogrevalna sistema obeh vrst (talno in radiatorsko). Dodatki Smart Home predstavljajo dodatni strošek.

Primer karakteristik hiše

Stavba, na podlagi katere bomo orientacijsko predstavili delovanje našega konfiguratorja, je pritlična s podstrešnimi stanovanjskimi prostori. Spodaj sta dnevna soba s kuhinjo in kopalnica s talnim ogrevanjem, na podstrešju pa tri spalnice, ogrevane z radiatorji – po en radiator v vsaki. Skupaj pet prostorov. V kopalnici je eno okno. Predpostavimo, da so se stanovalci odločili za upravljanje prek interneta z uporabo izbranih dodatkov SALUS Smart Home. Kaj je predlagal konfigurator? Kaj pridobijo s tem stanovalci v taki hiši?

Spoznajte možnosti: kako deluje konfigurator?

Razdelimo elemente avtomatskega upravljanja s hišo na tri kategorije:

  • regulacija ogrevanja
  • avtomatsko upravljanje z osvetljavo in roletami/žaluzijami
  • primeri regulacij OneTouch
  • zaznavanje napak

Regulacija ogrevanja

Za upravljanje tako zasnovane hiše prek interneta potrebujete to opremo: regulatorje temperature – na primer sodobni Quantum SQ610RF z vgrajenim senzorjem vlažnosti in funkcijo Warm Floor. Optimalno krmiljenje ogrevalnega sistema se dosega z regulacji temperature v vsakem prostoru posebej, zato bo vedno potrebnih toliko regulatorjev, kolikor je prostorov. Za talno ogrevanje je potrebna krmilna tirnica in so potrebni aktuatorji (npr. samoregulacijski aktuator THB). Za upravljanje treh radiatorjev v spalnicah je treba kupiti tri brezžične termostatske glave. In seveda “srce” sistema, brez katerega je ni možno upravljati hiše prek interneta – internetni prehod UGE600.

Avtomatsko upravljanje z osvetljavo in roletami/žaluzijami

Če želite ustvariti funkcjonalne regulacije OneTouch za osvetljavo in rolete, je treba k stroškom sistema dodati še stroške dodatne opreme (izbor naprav bo odvisen od regulacij):

Kako delujejo ti artikli? Pametni vtič (Smart Plug), kot podaljšek električne vtičnice, upravlja z njim povezane naprave. Pametni rele (Smart Relay) omogoča upravljanje sprejemnika z močjo obremenitve do 16A. Krmilnik rolet (Roller Shutter) upravlja pogone okenskih rolet ali žaluzij in osvetljavo (230V AC). S to opremo nevelikih dimenzij lahko svojim potrebam prilagodite trenutek prižiga ali izklopa luči v izbranih prostorih ali postavite delovanje luči v odvisnost od drugih sprememb (opravil, korakov), npr. od vstopa v sobo, zaprtja okna, zagona ventilatorja ipd. Z njihovo pomočjo lahko simulirate prisotnost stanovalcev v hiši, ko je ta dejansko prazna. Končni skupni strošek bo odvisen od tega, s koliko roletami (žaluzijami)/napravami v hiši želite avtomatsko upravljati.

Kakšne regulacije OneTouch lahko tvorite?

V aplikaciji SALUS Smart Home lahko programirate odvisnosti – scenarije za delovanje naprav. Na primer:

  1. Ob sončnem zahodu se svetilka na hodniku prižge, ob sončnem vzhodu pa ugasne.
  2. Zjutraj se rolete v spalnicah dvignejo za 30%, uro kasneje za 60%, še uro kasneje pa za 100%.
  3. Ogrevanje v kopalnici se ob odpiranju okna izklopi.
  4. Ob 20:00 uri se temperatura spusti z 22 ℃ na 20 ℃, vendar ostanejo tla v kopalnici udobno topla do 23:00 ure.
  5. Po pritisku na aktivator regulacij OneTouch, ki je nameščen pri izhodnih vratih, se nastavljena temperatura v vseh prostorih spusti na 18 ℃, v dnevni sobi in jedilnici se spustijo rolete in luči ugasnejo.

Za realizacijo teh scenarijev v našem primeru hiše potrebujemo, razen internetnega prehoda, brezplačne aplikacije in regulatorjev temperaturę, še: najmanj pet regulatorjev rolet (Roller Shutter) za samodejno upravljanje z roletami, senzor odprtosti za kopalnice, tipko za aktivacijo regulacije ob odhodu od doma, pametne vtiče, katerih število bo odvisno od števila luči, ki naj se v trenutku odhoda od doma ugasnejo. Predpostavimo torej, da sta potrebna dva pametna vtiča in dva pametna releja.

O vsem tem je možno brez naglice premisliti in potem sprejete odločitve korakoma vnesti v polja konfiguratorja.

Zaznavanje napak

Senzorji za zaznavanje napak ali okvar v hiši so elementi serije SALUS Smart Home, kar pomeni, da sta za njihovo delovanje potrebna prehod in aplikacija. V odvisnosti od tega, katere, kje in koliko senzorjev želimo namestiti, moramo ustrezno pomnožiti spodnje zneske:

Kako delujejo te naprave? Senzor dima zazna dim. Senzor zalitja zazna vodo na površini ali na stikih. Senzor odprtosti obvesti, katera okna/vrata so odprta in omogoča izklop ogrevanja za čas prezračevanja. Naprave v sistemu omogočajo prejemanje sporočil SMS o dogodkih.

V povzetek

Ponudba je bogata, vendar, ali morate biti bogati, da si lahko privoščite izkoristiti jo? Podjetje SALUS Controls nudi strankam ne le ekskluzivne premium linije, pač pa tudi standardne variante artiklov, ki so dobri za začetek in bodo dobro delovali, hkrati pa ne bodo pretirano izpraznili denarnice.

Poslužite se našega konfiguratorja in preverite, katere rešitve najbolje ustrezajo Vašim potrebam. Vnesite podatke v konfiguracijski program in ta Vam bo pomagal ugotoviti, koliko in kakšnih naprav boste potrebovali za pametno upravljanje hiše, ter podal približno oceno stroškov celotnega projekta. Pomembno je upoštevati, da bodo izračuni zgolj orientacijske narave in bodo vedno temeljili na kataloških neto cenah. Vedite, da Vam bodo naši distributerji zagotovo ponudili ugoden popust.

V primeru kakršnih koli dvomov se obrnite po nasvet na tehnično ekipo SALUS Controls.

Kontakt
Začnite sodelovanje

KontaktTehnička Podrška

+385 95 3777 577

dragutin.padovan@salus-controls.eu


Horúca linka:
Ponedjeljak - Petak: 800-1600

InštalaterUporabnikRazvijalec
Salus

Distributer izdelkov znamke SALUS Controls:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. k.

ul. Rolna 4, 43-262 Kobielice (Šlezijsko vojv.),
Poljska
Davčna št. (NIP): 638 180 68 25
KRS: 0000440955,
pisarna: +48 32 700 74 53,
servis: +48 32 750 65 05,
faks: +48 32 790 44 85

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio